{ "title": "Kurdeşen Dökmek", "image": "https://www.kurdesen.gen.tr/images/kurdesen-dokmek.jpg", "date": "21.01.2024 12:02:47", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Kurdeşen dökmek, Kurdeşen iki türlüdür, 2-6 saat arasında döküntülerin ortaya çıkması durumuna akut kurdeşen, 6 haftadan fazla devam edenine kronik kurdeşen denir. Kurdeşen kırmızı renkli döküntüler ile seyreden kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Kabarıklıklar genellikle 0,5-1 saniye arasında değişen ödemli şişlikler şeklinde seyreder. Ciltte oluşan bu kabarıklıklar tek tek olduğu gibi, tüm vücudu saran geniş alanlar şeklinde görülebilir.

Kurdeşen dökmek: Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Döküntülerin fazla olması bulaşıcı gibi görünse de dokunmakla başkasına bulaşmaz. Kurdeşen toplumda sıkça görülen bir hastalıktır. Kurdeşenin çok çeşitli nedenleri vardır, katkı maddesi içeren gıdalar, içinde boyalı maddeler olan gıdalar, yumurtalar, balıklar etler ve bunlara benzer gıdalar kurdeşene neden olabilir. Gıda nedenyle daha çok akut kurdeşen gelişir, ayrıca sık olarak ağrı kesici kullanmak, antibiyotik kullanmak, astım ilaçları kurdeşene sebep olabilir. Bunların dışında enfeksiyonlar, safra kesesi iltihabı, hepatit, tüberküloz, guatr, trioid, stres, alerjik astım olanlarda soğuk basınç, güneş, egzersiz, çocukluk dönemi eklem romatizması gibi hastalıklarda kurdeşene neden olabilir.

Kurdeşen dökmek belirtileri: Kurdeşenin belirtileri farklı şekillerdedir. Düğüm düğüm veya bakla bakla şeklinde kabarmalar gibi tarif edilebilir ve kaşıntılı, yanmalı bir durumdur. Kurdeşenin tanısını dermatoloji uzmanının yapacağı fiziki muayenede belirtilerin görülmesi ve bazı tetkikler ile koymak mümkündür. Kurdeşen döküntülerinin başladığı an mutlaka doktora başvurmak gereklidir.

Kurdeşen dökmek tedavisi: Kurdeşen akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde tedavi edilir. Akut kurdeşen ilk olarak acil servislerde tedavi edilir ve daha sonra da mutlaka cildiye bölümüne sevk edilir. Akut kurdeşen genellikle kısa süreli olduğu için tedavisi de kısa süreli olur. Kurdeşen de öncelikle altta yatan başka hastalığın varlığı tespit edilir ve ona göre tedavi uygulanır. Kurdeşene neden olan başka hastalık varsa onun tedavisi yapılır. Kurdeşen tedavisinde doktorun verdiği reçetedeki ilaçları şikâyetlerin geçmesi için düzenli olarak kullanmak gerekir.
" } ] }