{ "title": "Kurdeşen Hastalığı", "image": "https://www.kurdesen.gen.tr/images/kurdesen-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 19:11:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kurdeşen hastalığı, tıpta ürtiker olarak tanımlanan bir cilt hastalığıdır. Ciltteki kaşıntılı ve kızarık kabarıklıklarla ortaya çıkar. Bunlar ciltte her yerde oluşabilir. Kurdeşen hastalığında döküntüler kalem ucu gibi ufak olabildiği gibi bir tabak büyüklüğünde de olabilir. Bazı bölgelerde döküntüler birleşerek büyüyebilir. Kabarıklıkların kaybolması genellikle 24 saat içinde olur. Bunların yerine yenileri gelebilir. Bu sayede rahatsızlık daha uzun süre etkili olabilir. Ancak kurdeşen hastalığı genellikle 6 hafta içinde geçer. Bu süreyi aştığında kronik kurdeşen hastalığı ortaya çıkar. Kurdeşen döküntüleri aynı zamanda şiddetli kaşıntıya, ağrıya ve yanma hissini de neden olabilir. Özellikle geceleri belirtiler daha etkili olur. Kurdeşen hastalığı genellikle alerjik etkenlerden oluşur. Ancak hastalığı tetikleyen başka etkenlerde bulunur. Bazen etkenlere bağlı olarak sadece belirli bir alanda etkili olabilir.

Kurdeşen hastalığı kimleri etkiler?

Bu hastalık toplumda en fazla görülen cilt hastalıkları arasındadır. Yaş gözetmeksiniz çocuklarda, yetişkinlerde etkili olabilir. Fakat orta yaştaki kadınları daha fazla etkilediği söylenebilir. Bebeklik ve çocukluk çağındaki kurdeşen hastalığının belirtileri ve nedenleri genellikle benzer özellikler taşır.

Kurdeşen hastalığı neden olur?

Alerjik bir etken hastalığı tetikleyebilir. Bu tür etkenler arasında en fazla görülenler ise;
Alerjik etkenlerin dışında kurdeşen hastalığına sebep olan etkenler arasında ise;
Kurdeşen hastalığı tanısı nasıl konulur?

Genellikle hastadaki döküntülerin bir dermatolog tarafından incelemesi tanı için yeterli olur. Fakat önemli olan hastalığa sebep olan etkenin belirlenmesidir. Bu hastanın anlattıklarıyla, yapılan kan testleri, alerji testleri, cilt biyopsisi gibi etkenlerle tespit edilir. Ancak kronik kurdeşen hastalığı olanlarda bu etkenin belirlenmesi zor olabilir. Fakat 6 haftadan daha uzun devam eden kronik kurdeşen daha az görülür. Bu hastalarda da bazen yıllarca döküntüler olabilir. Eğer altta başka bir hastalık etkeni yoksa kronik kurdeşen hastalığı yaşamı tehdit etmez.

Kurdeşen hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Döküntüler hafif ve orta şiddette olursa kurdeşen hastalığı tedavisinde genellikle antihistaminik alerji ilaçları kullanılır. Ayrıca kortizon ilaçları, iltihap ilaçları ve antibakteriyel ilaçlarda kullanılır. Tedavide önemli olan hastalığa yol açan etkenlerin uzaklaştırılmasıdır. Kronik kurdeşen hastalarının özellikle sigara, alkol, aşırı yorgunluk gibi etkenlerden uzak durması faydalı olur. İyi seyirli bir hastalık olmasına rağmen, hastaların genel alışkanlıklarını gözden geçirerek alerjik etki yapabilecek olanlardan uzak kalması da faydalı olacaktır.
" } ] }