{ "title": "Kurdeşen Nedenleri", "image": "https://www.kurdesen.gen.tr/images/kurdesen-nedenleri.jpg", "date": "21.01.2024 13:04:05", "author": "Rubar", "article": [ { "article": "
Kurdeşen nedenleri; kurdeşen birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir cilt hastalığıdır. Kurdeşende doğru teşhis ve tedavi için birtakım laboratuvar testlerinin yapılması gerekmektedir. Kurdeşen hastalığının toplumda görülme oranı %20-30 civarındadır. Kurdeşende oluşan cilt lezyonları tüm vücutta görülebileceği gibi belirli alanlarda da oluşum gösterebilir. Genellikle oluşan lezyonlar 24 saat içinde kendiliğinden kaybolur. Kaybolan kabartıların yanında yeni lezyonlar da oluşabilir.

Aniden ortaya çıkan kurdeşen hastalığında, hastalığın neden kaynaklandığını tespit etmek daha kolaydır. Bu nedenler arasında, gıdalar, kimyasal içerikli maddeler, idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve bağırsak parazitleri yer alabilir. Ancak kronik kurdeşen hastalığında çoğu zaman neden bulunamamaktadır.

Kurdeşen nedenleri arasında en sık karşılaşılan faktör gıdalara karşı oluşan hassasiyettir. Daha çok besinlerde bulunan katkı maddeleri kurdeşen hastalığında sorumlu olabilmektedir. Kurdeşen hastalığının ufak bir bölümü iç organlarda yaşanan bozukluklar nedeni ile ortaya çıkabilir.

Kurdeşen Neden Olur?

Enfeksiyonlar: Özellikle çocuklarda vücuda alınan mikrop, salgıladığı kimyasal içeren maddeler ya da vücuda giren mikroba karşı vücudun kendini korumak için ürettiği kimyasal maddeler bizzat kurdeşene yol açabilir. Çok basit görülen bir bademcik enfeksiyonu, faranjit, idrar yolu ile alakalı gelişen iltihap, sinüzit, dişlerde oluşan çürüklerin neden olduğu akut enfeksiyonlar kendini kurdeşen hastalığı ile gösterebilir.

Gıda Alerjisi: Kurdeşen bir gıdayı içmek ya da yemek sonucu oluşabilir. Tüketilen gıdanın alımından hemen sonra, bazen de birkaç saat sonra oluşum gösterebilir. Gıda alerjisinin tek olgusu kurdeşen değildir. Bazen ishal, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi belirtiler ile de ortaya çıkabilir. Fakat en sık rastlanan belirtilerinden biri kurdeşendir.

Fiziksel Faktörler: Soğuk, sıcak hava, güneş, su gibi fiziksel faktörler kurdeşen nedenleri arasında yer almaktadır.

Stres: Stres kurdeşene neden olan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Ancak çoğu kişi kurdeşenin stres nedeni ile ortaya çıktığını fark edemez. Kurdeşen hastalığında stres başlıca bir neden olmasa da oldukça önemli bir nedendir.

Sinek- Böcek Sokmaları: Sinek ve böcek sokmaları kurdeşen hastalığında görülen en yaygın nedenlerdendir. Özellikle tahtakurusu sokması sonucu kısa bir süre içinde ortalama 1 santimetre boyutunda kırmızı lezyonlar oluşabilir. Sabah ilk uyanıldığında fark edilmeyip günün ilerleyen saatlerinde fark edilebilir. Kurdeşen ayrıca evcil hayvan da geçiş yapabilir. Bunların yanı sıra sivrisinek, karınca ve benzeri böceklerin sokması sonucu kurdeşen oluşabilir.

Diğer Sistemik Hastalıklar: Kolajen doku hastalığına bağlı olarak kurdeşen görülme oranı oldukça fazladır. Bu rahatsızlığın mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi şarttır. Aynı zamanda ciddi anlamda kan ve farklı organlara bağlı gelişen hastalıklar da kurdeşene yol açabilir.
" } ] }