{ "title": "Kurdeşen", "image": "https://www.kurdesen.gen.tr/images/kurdesen(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:15:31", "author": "Risale", "article": [ { "article": "
Kurdeşen, vücudun herhangi bir alanında oluşum gösteren çevresi kızarık, orta kısmı soluk kaşıntılı ve döküntülü bir cilt rahatsızlığıdır. Kabarıklıklar, 2 mm'den 30 cm. Boyutlarına kadar ulaşabilen plaklar şeklindedir.

Plak şeklinde ortaya çıkan döküntüler, genelde 20 dakika ve 3 saat aralığında sürerek, iz bırakmadan yok olur. Fakat daha sonra vücudun farklı bir alanında oluşum gösterir. Deride oluşan kızarık alanlar birbiri ile birleşerek oldukça büyük, yuvarlak veya düzensiz bir görünümde seyredebilir. Oluşan kızartılara bastırıldığı zaman beyazlaşarak soluk bir görünüm alabilir. Plakların oluştuğu alanlarda yoğun kaşıntı ve yanma ortaya çıkabilir. Tek bir kurdeşen plağı en fazla 1 gün devam eder. Ancak sürekli nüksedebilir ya da kronikleşebilir. Kurdeşen iki farklı türde ortaya çıkabilir. Akut olarak gelişen kurdeşen, genellikle alerjiye yol açan bir madde sonucu oluşur ve birkaç saat ya da birkaç hafta devamlılığını sürdürebilir. Kurdeşen eğer 1,5 aydan daha fazladır devam ediyorsa kronik kurdeşen olarak adlandırılır.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşen, Deri damarlarında fazla gerginlik ve damarların aşırı genişlemesi nedeni ile hücreye kan sıvısı sızarak oluşum gösterebilen bir hastalıktır. Fazla derinlerde etkili olduğu zaman kızarıklık ya da kaşıntı haricinde yoğun ağrılara ve ödeme neden olabilir.

Kurdeşen hastalığı toplumun genelinde %20 civarında ortaya çıkabilmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülen kurdeşen hastalığı 20 – 40 yaş aralığında daha fazla oluşum göstermektedir.

Akut Kurdeşen Neden Olur?
Kronik Kurdeşen Neden Olur?
Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen hastalığında en belirgin semptom 1 – 2 cm. Boyutunda olan kızartı, kabarık, kaşıntılı ve sürekli yer değiştirebilen döküntüleridir. Oluşan kabarıklıklar daha sık kol, bacak, yüz ve parmaklarda oluşum gösterir.

Kurdeşen hastalığı farklı iki türde ortaya çıkabilir. Her iki kurdeşen türünde de görünüm farklı değildir, ancak devam etme süreleri farklılık göstermektedir. Oluşan lezyonlar ortadan kaybolarak farklı alanlarda tekrar ortaya çıkabilir.

Akut olarak ortaya çıkan kurdeşen döküntüleri en fazla 24 saat içinde yok olurken, nadir durumlarda 1 ay kadar devam edebilir. Akut kurdeşene kronik kurdeşene oranla daha sık rastlanır.

Kurdeşen Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Kurdeşen nedeni ile doktora başvuran hastalarda öncelikli olarak hastalık öyküsü alınır. Daha sonra alerjik testler uygulanarak neden olabilecek hastalıklar araştırılır. Kurdeşene yol açan hastalık tespit edilerek nedene yönelik tedavi başlatılır. Altta yatan neden tedavi edildikten sonra çoğu zaman kurdeşen kendiliğinden ortadan kaybolabilir ve nüksetme olasılığı olmaz.

Nedeni tespit edilemeyen kurdeşen hastaları için antialerjik ilaçlardan yararlanılır. Uygulanan ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda kortizon içerikli ilaçlardan yardım alınabilir.

Kurdeşen Hastalığında Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?
Hazırlanışı: 1 litre suyun içine papatya çiçeği ve limon suyu ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan su süzgeçten geçirilir ve banyo suyuna ilave edilerek banyo yapılır.

Kurdeşen İçin Bitkisel Kür
Hazırlanışı: Bütün malzemeler uygun bir tencerenin içine alınarak 8-10 dakika kadar kaynatılarak süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilen suyun içine 1 su bardağı kadar peynir suyu eklenerek gün içinde 3 defa 1 çay bardağı içilir.

Kurdeşen İçin Bitki Çayı
Hazırlanışı: Tüm bitkiler eşit miktarda olacak şekilde bir çay hazırlanarak tüketilebilir. Ayrıca elde edilen çay banyo suyuna ilave edilerek banyo yapılabilir.

Kurdeşen Tehlikeli Bir Cilt Rahatsızlığı mıdır?

Kurdeşen bazı vakalarda ciddi problemlere neden olabilir. El ve ayaklarda ödeme, solunum sıkıntılarına ve hatta depresyona yol açabilir.
" } ] }