{ "title": "Ürtiker Kurdeşen", "image": "https://www.kurdesen.gen.tr/images/urtiker-kurdesen.jpg", "date": "20.01.2024 02:59:02", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ürtiker kurdeşen, ciltte meydana gelen, kaşıntılı ve kırmızı şekilde meydana gelen kabarcıklardır. Ürtiker kurdeşen, bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Ürtiker kurdeşen cildin herhangi bir yerinde oluşum gösterebilir. Bazen toplu iğne başı kadar olabilirken, bazen çok daha büyük kabarcıklara neden olabilir. Döküntüler birleşerek kabarcıklar irileşebilir. Kurdeşen nedeniyle ortaya çıkan kabarcıklar genelde 1 gün içinde ortadan kaybolur. Fakat kaybolan kabarcıkların yerine yenileri çıkar. Dolayısıyla kurdeşen birkaç gün devam edebilir. Bu şekilde seyreden kurdeşen genelde 1,5 aydan kısa sürer. Eğer 1,5 ayı geçmesine rağmen hala devam ediyorsa kronik ürtiker kurdeşen olarak tanımlanır.

Ürtikerde, cilt yüzeyinde hafif kabartılı, pembe ya da kırmızı döküntüler meydana gelir. Döküntü bazen tek başına bazı durumlarda ise gruplar şeklinde oluşabilir. Oluşan gruplar geniş bir alan bularak burada birleşerek daha da büyüyebilir. Kaşıntı, yanma ya da ağrı hissi uyandırabilir. Yaşanan şikâyetler daha çok geceleri şiddetini arttırır. Akut olarak gelişen kurdeşen genelde alerjik bir etki sonucu meydana gelir. Bazı kişilerde ise belirli bir nedene bağlı olarak ürtiker kurdeşen her zaman aynı noktada oluşum gösterir.

Ürtiker kurdeşen kimlerde görülür?

Toplumda oldukça sık karşılaşılan bir cilt hastalığı olan ürtiker kurdeşen, küçük büyük her yaştan insanda görülebilir. Ancak orta yaş grubu kadınlarda daha etkili bir hastalıktır. Kurdeşen küçük büyük kimde görülürse görülsün yaşanan şikâyetler hemen hemen aynıdır.

Ürtiker kurdeşen neden olur?

Kurdeşenin en önemli nedeni alerjik tepkimedir. Alerjik tepkiye ve dolayısıyla ürtiker kurdeşene neden olan faktörler;
Alerjik tepkime haricinde ürtiker kurdeşen neden olur?
Ürtiker kurdeşen belirtileri nelerdir?
Ürtiker kurdeşen tanısı nasıl yapılır?

Ürtiker için cilt doktorunu başvurulmalıdır. Doktor ciltte oluşan döküntüleri gördüğünde tanıyı kolaylıkla koyabilir. Fakat ürtikerin neden kaynaklandığını öğrenmek için bazı testlerin yapılması gerekir. Alerji, kan ve cilt biyopsisi tanı için kullanılabilir. Ürtiker kurdeşen kronikleşmişse neden kaynaklandığını bulmak biraz zaman alabilir. Kronik kurdeşen bazı vakalarda aylar ya da yıllarca görülebilir. Ara ara batarak tekrar çıkar.

Ürtiker kurdeşen tedavisi nasıl yapılır?

Ürtiker kurdeşen hafif ya da orta dereceliyse genelde antihistaminik ilaçlar reçete edilir. Ayrıca kortizon, antibakteriyel veya iltihap önleyici ilaçlar da tedavi için uygun görülebilir.

İlaç tedavisinin yanı sıra, ürtiker kurdeşen için bitkilerden de yardım alınabilir. Zencefil, çay şeklinde hazırlanarak banyo suyuna eklenebilir. Banyo suyu olarak kullanıldığında kurdeşen nedeniyle ortaya çıkan plaklara karşı faydalı olur. 250 gr zencefil, 4 litre suya ilave edilir ve 10 dakika kadar bekletilir. Hazırlanan su banyo suyuna eklenerek kullanılır.

Domuzotu bitkisi de ürtiker için kullanılabilir. Domuzotu da tıpkı zencefil gibi çay şeklinden hazırlanır. 1 litreden biraz daha az su kaynatılır ve içine 1 tatlı kaşığı domuzotu bitkisi eklenir. 20 dakika demlendikten sonra çay içilmeye başlanır.
" } ] }