Bebeklerde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Bebeklerde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker)

Bebeklerde kurdeşen, alerjik deri döküntülerine verilen isimdir ve tıbbi adıyla ürtiker olarak bilinir. Bebeklerde, doğdukları andan itibaren çeşitli deri döküntüleri gelişebilir. İlk belirtileri genellikle kafa, boyun ve göğüs bölgelerinde oluşan kırmızı noktalardır. Bebeklik çağında ürtikerin en sık nedeni enfeksiyonlardır. İkinci sırada ise gıda alerjileri gelir. Bu döküntülerin bazıları yavaşça ortaya çıkıp kendiliğinden kaybolurken, bazıları da çocuğun bir hastalığı ya da alerjisi olduğu anlamına gelir. Çocuk, daha önceden duyarlı olduğu bir ilacı içtiğinde, bir bitki veya hayvanla temas ettiğinde veya belirli gıdaları tükettiğinde vücutta alerjiye neden olan histamin adlı bir madde salgılar. Histamin, deride şişme, kızarma ve kaşıntıya neden olur.

Bebeklerde Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Ürtiker belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bebeklerde ürtikerin yaygın belirtileri arasında vücudun çeşitli yerlerinde görülen, ortalarında beyaz uçları olan kırmızı döküntüler bulunur. Bu döküntüler zaman içinde tedavi gerektirmeden geçebilir ancak bazen daha ciddi sivilcelerle karışabilirler. Herhangi bir bölgede oluşması ve yayılması mümkündür. Kırmızı pullar şeklinde vücut üzerinde hızlı bir şekilde yayılır. Yüksek sıcaklığa maruz kalındığında kaşıntı ve yayılma daha fazla görülür. Üzeri kepekli görünüşte olup pul pul dökülebilir. Kaşıntı özellikle gece yarıları ve çok sıcak alanlarda meydana gelir ve kişiyi depresyona götürecek derecede yoğun olabilir. Kızarıklıklar genellikle kabarcık halinde ve küçük boyuttadır, yayılma süreleri çok hızlıdır ve kaşındıkça daha yoğun rahatsızlığa sebep olur.

Bebeklerde Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi aşamasında ilaçlar ve kremler önerilmektedir. Doktor, teşhis sonrası hastalığın derecesine bağlı olarak ilaç ve merhem kullanmanızı tavsiye edecektir. İlaçların düzenli kullanımı sonucunda hasta daha rahat bir duruma gelecektir. Ancak ilaçlar tamamen bittikten sonra hastalık tamamen yok olmayabilir. Çok sıcak alanlarda bulunmak ya da alerjiye sebep olan besinlerden aşırı tüketmek hastalığın yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle yağlı besinler alerjiyi tetiklemektedir. Cips, çikolata ve kola gibi yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi de alerjiyi tetikleyebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra hastalığın döneminde vücudu serin tutmak, kaşıntı arttığında ılık duş almak rahatlatıcı olabilir. Kurdeşen hastalığının bitkilerle de tedavisi mümkündür.

Bebeklerde Kurdeşen Doğal ve Şifalı Bitkilerle Nasıl Tedavi Edilir?

  • Kedi otu, bazı herbalistler tarafından anksiyete ya da stres sonucu ortaya çıkan kurdeşenin tedavisi için önerilen güçlü bir doğal sakinleştiricidir.
  • Aloe vera, kurdeşenli bölgeye sürüldüğünde daha yararlı olan bir merhemdir.
  • Yulaf ezmesi, şiddetli kaşıntıyla seyreden kurdeşene iyi gelir. Sıcak suyu olan bir küvetin içine birkaç parça yulaf ezmesi atarak kullanabilirsiniz.
  • Nane çayı ve nane banyosu, kurdeşene iyi gelen yöntemlerdendir. Nanenin içeriğindeki mentol, kaşıntı giderici özelliğe sahiptir.
  • Maydanoz, histamin salgılanmasını engeller. Kurdeşen olan biri, maydanoz suyunu sebze sularıyla karıştırarak içebilir.
  • Domuz otu (Amaranthus), tohumlarından yapılan çay, kurdeşen, egzama ve sedef yaralarını yıkamak için kullanılır. 750 ml kaynar suya iki çay kaşığı domuz otu tohumu ekleyip 15-20 dakika dinlendirin.
  • Zencefil (Zingiber Officinale), yiyecek alerjisi nedeniyle oluşan kurdeşen için kullanılabilir. 250 gr zencefili büyük bir kaseye 4 litre su ekleyip 5 dakika beklettikten sonra elde edilen çözeltisiyle banyo yapabilirsiniz.
  • Fesleğen, papatya, rezene, yabani mercanköşk, tarhun ve çay karışımı, antihistaminik etkisiyle içeriden de dışarıdan da yararlı olacaktır.
  • Papatya yağı, kurdeşenli bölgeye bir ya da iki damla damlatılarak masaj yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ali Rıza

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Benim 15 günlük bir bebiğim var ve vucudunda deri dokülmeleri başladı bu ne olabilir. Bu rahatsızlık dol bitkilerle tedavi edilebilirmi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali Rıza, bebeklerde deri dökülmesi yaygın bir durumdur ve genellikle endişe verici değildir. Yeni doğan bebeklerin cildi, doğumdan sonraki ilk haftalarda kendini yeniler ve bu süreçte deri dökülmeleri meydana gelebilir. Ancak, bu durumun normal olup olmadığını anlamak için bir çocuk doktoruna başvurmanız en sağlıklı yol olacaktır. Bitkisel tedavi yöntemleri konusunda ise dikkatli olmanızı öneririm; bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için doktora danışmadan herhangi bir bitkisel ürün kullanmamanız daha doğru olur.

2. Cevap
cevap

Canan Özmen

Ali rıza bey yeni doğan bebeklerde deri dökülme durumu oldukça sık görülmektedir. Bu nedenle şu şartlar altında ciddiye alınacak bir durum söz konusu değil. Ancak kurdeşen gibi bir rahatsızlık türü bulunmaktaysa konu uzman hekime bildirilmek zorundadır. Ancak uzman doktorun bildirdiği tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Kurdeşen Tehlikelimidir

Kurdeşen Tehlikelimidir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahmet Maranki Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Ahmet Maranki Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Nedenleri Kurdeşen Neden Oluşur

Kurdeşen Nedenleri Kurdeşen Neden Oluşur

Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen Nedir?