Kurdeşen Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Kurdeşen Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen, kırmızı renkte döküntüler ile kendini belli eden alerjik ve kaşıntılı bir deri hastalığı türüdür. Kurdeşene aynı zamanda ürtiker adı da verilmektedir. Oluşan kabarıklıklar genellikle 0.5 ile 1 cm arasında değişen ödemli şişkinliklerle seyreder. Bu kabarıklıklar tek tek olabileceği gibi, tüm vücudu kaplayacak kadar büyük alanlar şeklinde de görülebilir. Bazen de küçük, sivilce benzeri kırmızı kabarıklıklar oluşur. Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Oluşan döküntülerin yaygın olabilmesi, kişiden kişiye bulaşacağı endişesi yaratabilir, ancak dokunma ile kurdeşenin başka bir kişiye bulaşması mümkün değildir. Kurdeşen toplumda oldukça yaygındır. Her yüz kişiden en az yirmisi hayatında bir kez ürtiker, yani kurdeşen döküntüsü geçirmiştir.

Kurdeşen Çeşitleri

  • Akut Kurdeşen
  • Kronik Kurdeşen

Akut Kurdeşen

Akut kurdeşen, etken maddelere maruz kalındığında, yani bir tetikleyici olayla karşılaşıldığında ortaya çıkar. Bu tetikleyici olaylar stres veya bazı gıdalar olabilir. Akut kurdeşen, ani bir şekilde en az iki ila altı saat içerisinde ortaya çıkar. Hepatit B enfeksiyonları, diş apsesi ve safra kesesi iltihapları, akut kurdeşenle en çok ilişkilendirilen hastalıklardır. Akut kurdeşen genellikle kısa sürelidir ve bir veya üç gün içerisinde sona erer. Ancak nadir durumlarda altı haftaya kadar sürebilir.

Kronik Kurdeşen

Kronik kurdeşen, altı haftadan çok daha uzun süren bir durumdur ve on ya da yirmi yıl kadar devam edebilir. Kronik kurdeşen, başka deri hastalıkları ile karıştırılmayan bir hastalıktır. Yalnızca kaşıntı ile seyrettiği zaman atopik dermatit veya ilaç döküntüleri ile karışabilir. Kronik kurdeşen, kendi bulguları ile seyreden ve kendi özelliklerini gösteren bir hastalıktır. Hastalar, genellikle yaygın deri döküntüleri nedeniyle doktora başvururlar ve bu tür bir döküntü olduğunda teşhisi kendi kendinize koymak doğru değildir. Mutlaka bir doktorun yardımı ile teşhisin konulması daha doğru olacaktır. Herhangi bir rahatsızlığınızda kendi kendinize teşhis koyarak tedaviye başlamayın; mutlaka doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kurdeşen Tehlikelimidir

Kurdeşen Tehlikelimidir

Popüler İçerikler

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen Nedir?

Haber Bülteni