Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?
09 Temmuz 2024

Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen Bulaşıcı Mıdır?

Kurdeşen, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen, etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeysel ve kaşıntılı cilt döküntülerine verilen isimdir. Kurdeşen, çoğu insanda yaygın olarak görülen bir cilt problemidir. Avuç içleri ve ayak tabanları dışında kalan bölgelerde kırmızı, şiş ve kaşıntılı olarak ortaya çıkabilir. Toplumda kurdeşen olarak bilinen bu hastalık, ismini ısırgandan alır. Ciltte meydana gelen döküntü ve kızarıklık, ısırgan otunun ciltte yarattığı sorunlarla benzerlik taşıdığından bu şekilde adlandırılmıştır.

Plak şeklinde olan döküntüler genellikle 20 dakika ile 3 saat arasında devam eder ve iz bırakmadan ortadan kaybolur. Bu cilt problemi daha sonra başka bir bölgede tekrar oluşabilir. Derideki kızarık alanlar birleşerek büyük, yuvarlak ya da düzensiz bir görüntüye neden olabilir. Kızarıklığın üzerine bastırıldığında bu kızarıklıklar beyazlaşır ve solar. Yaygın kaşıntı ve yanma hissi sıkça görülür. Tek bir plak 24 saatten uzun sürmez fakat tekrarlayarak devam edebilir ve kronik bir hal alabilir. Kurdeşen, hassas ve alerjik bünyeye sahip kişilerde daha yaygın görülmektedir.

Kurdeşen Neden Olur?

Deride bulunan damarların geçirgenliğinin artması veya genişlemesi sonucunda dokuya kanın sızmasıyla meydana gelen bu hastalık, derinin daha derin bölgelerini etkilediğinde kaşıntı ve kızarma olmadan ağrı ve şişlik ile kendini gösterir. Bu durum anjiyoödem olarak adlandırılır. Kurdeşen, toplumda yüzde 15-20 oranında görülmektedir. Kadınlarda ve çocuklarda daha fazla rastlanır ve genellikle 20 ile 40 yaşları arasında yaygındır. Bahar mevsiminde deri alerjisi yaşayan kişilerde artış gösterir ancak kurdeşenin tek sebebi polenler değildir. Sebepler arasında geçirilen enfeksiyonlar, ilaçlar, genetik hastalıklar, böcek sokmaları, bazı iç hastalıklar, besinlerde bulunan katkı maddeleri ve fiziksel uyaranlar yer alır. Kurdeşene neden olan en önemli faktörlerden biri strestir. Çok fazla stresli olan kişilerde daha sık görülür.

Kurdeşen Bulaşıcı Mıdır?

Halk arasında bulaşıcı olduğu düşünülse de kurdeşen kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir.

Kurdeşen Hastalığı Kaç Günde Geçer?

Kurdeşen genellikle 6 hafta kadar sürebilir ve bunun nedeni tespit edilip tedavi edilebilir. Kronik kurdeşen ise 6 haftayı aşan bir süre zarfında devam eder. Kronik kurdeşenin sebebi, hastaların yüzde 70-80'inde bulunamamaktadır. Bu durumun bir kısmında hastalığı tetikleyen psikolojik etkenler rol oynar.

Kurdeşen Hastalığı Tehlikeli Midir?

Kurdeşen hastalığı bazı durumlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, solunumla ilgili problemlere, dudaklarda, gözlerde, el ve ayaklarda şişmelere neden olabilir. Sistemik anaflaksi (şok) ise hayati risk oluşturan bir tablodur.

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

  • Kurdeşenin en belirgin özelliği ciltte oluşan, 1-2 cm çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı ve yer değiştiren döküntülerin ortaya çıkmasıdır. Kabarıklıklar genellikle yüz bölgesinde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda belirir.
  • Kurdeşenin önemli sebepleri arasında stres, fiziksel nedenler, cilt dışı sistemik rahatsızlıklar ve bazı cilt sorunları yer alır.
  • Kurdeşen hastalığının iki türü vardır. Her ikisinde de döküntünün görünümü aynıdır fakat süreleri farklıdır.
  • Akut kurdeşen genellikle 24 saat içinde düzelir. Tekrarlayan ürtiker plakları nadiren 1 aya kadar devam eder ve her yaş grubunda görülebilir. Kronik kurdeşenden daha yaygındır.
  • Akut ürtiker; parazit, bakteri, mantar, virüs enfeksiyonları, fıstık, fındık, yumurta, süt, balık, kabuklu deniz ürünleri ve ilaç reaksiyonları (ağrı kesiciler, antibiyotikler, epilepsi ilaçları), böcek ısırmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar.
  • Kronik ürtiker genç erişkinlerde sıkça rastlanır. En az 6 hafta boyunca her gün ya da belirli aralıklarla döküntüler oluşur.
  • Kronik ürtikerde neden genellikle bilinmez. Hastaların sadece bir kısmında bu hastalığa sebep olan nedenler bulunabilir. Bu sebeplerin başında stres gelir.

Kurdeşen Tedavisi

Kurdeşen hastalığının tedavisi için öncelikle hastalığa neden olan sebepler tespit edilmeli ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Eğer kurdeşen hastalığına sebep olan başka sistemik rahatsızlıklar varsa, bunların tespit edilip tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kurdeşen Hastalığının İlaçları

Kurdeşen hastalığının yol açtığı şikayetler için antihistaminikler kullanılır. Tek bir ilaç ya da diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Bu hastalığın tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalı ve doktorun önerilerine uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ali

28 Mayıs 2024 Salı

ben bu rahat sizligi ikinci defa yasiyorum hastaligi cok asiri stresli oldugum donemlerde yasadim ve yasiyorum fransadayim yukarida yazilan bilgiler dogru birde buna genetiksel faktorler etki ediyor imis ayrica iyilissede farkli zamanlarda tekrar geri geliyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali bey,

Paylaştığınız deneyimler gerçekten çok önemli. Stresin bu tür sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyoruz. Genetik faktörlerin de etkili olabileceğini belirtmeniz, konuyu daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz ve bu tür rahatsızlıklarla bir daha karşılaşmazsınız. Sağlıklı ve stresiz günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Rahi

Bu hastalık genellikle alerjik reaksiyonlara aşırı tepki veren kişiler de ve Tamamen sinir strese sıkıntıya dayalı meydana gelen bir rahatsızlıktır kız kardeşin de de aynı hastalıktan 33 yaşında ortaya çıktı birden bire beliren ve aşırı derecede kaşınan ve vücudun belirli bölgelerinde özellikle göğüste şişmeler meydana getiren bir rahatsızlıktir. bulasici degildir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kurdeşen İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi