Kronik Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Kronik Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kurdeşen

Kronik kurdeşen, uzun süreli alerjik reaksiyonlarla kendini gösteren ve ciltte döküntü ve kaşıntıya neden olan bir hastalıktır. Kronik kurdeşen, 6 haftadan daha uzun süren ve cildin derin kısımlarını etkileyen bir durumdur.

Kronik kurdeşen toplumda sıkça görülür ve bu durum, hastaların ve hekimlerin canını sıkan bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik kurdeşeni tedavi edebilmek için mutlaka altta yatan nedenler araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Kronik kurdeşen hastalığında birçok yöntem kullanılmasına rağmen kesin ve yüz güldürücü sonuçlar almak oldukça zordur.

Kurdeşen hastalığı, diğer bilinen adıyla ürtiker, alerjik bir deri döküntüsü olarak kendini gösterir. Kronik kurdeşen hastalığı birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır ve çoğunlukla küçük çocuklarda belirgin şekilde görülmektedir. Kronik kurdeşen, vücudun herhangi bir bölgesinde kırmızı lekeler olarak kendini gösterir ve kaşıntı ile kişiyi rahatsız eder. Kurdeşen iki farklı şekilde görülmektedir: Akut kurdeşen ve Kronik kurdeşen.

Kronik kurdeşeni bazı faktörler tetiklemektedir. Güneş ışığı, cildin aşırı sıcağa maruz kalması ve alerjik rahatsızlıkların tetiklemesi sonucu ortaya çıkabilir. Kronik kurdeşen bazen çok önemli sorunlara yol açabilmektedir. Solunum problemleri yaratabilir, ellerde ve ayaklarda şişmeye neden olabilir, dudaklarda ve gözlerde şişlik yapabilir.

Kronik kurdeşen belirtileri nelerdir?

Kronik kurdeşen deri üzerinde oluşur ve çevresine yayılması mümkündür.
  • Vücutta kırmızı pullar şeklinde oluşur ve hızlı bir şekilde çevresine yayılır.
  • Kronik kurdeşenlerin bazılarının rengi pembemsi olur ve pul pul döküntüler olur.
  • Kurdeşen kaşıntıları gece yarıları daha çok görülür ve sıcak ortamlarda artar.
  • Kurdeşen kaşıntıları kişiyi psikolojik olarak rahatsız edecek seviyeye gelebilir ve depresyona yol açabilir.
  • Kronik kurdeşende kızarıklıklar genellikle minik boyutta ve kabarcıklar halinde olur, çok hızlı bir şekilde yayılır ve kaşıntı aşırı rahatsızlık verir.

Kronik kurdeşen neden olur?

Kronik kurdeşen hastalığı genellikle gençlerde görülmektedir. Kurdeşen en az 6 hafta süresince her gün veya 1-2 günde bir deride döküntüler meydana getirir.
  • Kronik kurdeşenin neden oluştuğu çoğunlukla anlaşılamaz; sadece bazı hastalarda nedeni anlaşılır.
  • Kronik kurdeşene ailesel hastalıklar, stres, fiziksel faktörler, sistemik hastalıklar ve cilt rahatsızlıkları neden olmaktadır.
  • Kurdeşen, dış etkenlerin veya alınan gıdaların, ilaçların neden olduğu deri damarlarında genişleme sonucu ortaya çıkar. Bu durumda dokuya kan sızması ile kendini gösterir ve derinin daha derin kısımlarını etkileyerek kaşıntı ve kızarıklık meydana getirir.
  • Derinin yüksek ısıya maruz kalması, aşırı güneş ışığı, çok soğuk hava, basınç ve titreme gibi fiziksel faktörlerin tetiklemesi sonucu ortaya çıkabilir.
  • Bazı kişilerin hassas cilde sahip olmaları nedeniyle herhangi bir ovalama veya sert kaşıma sonucu deride kabarık kızarıklıklar ve kabarcıklar meydana gelir; bu da bir çeşit kurdeşen oluşumuna neden olur.
Kronik kurdeşen hastalığına bazı hastalıklar da neden olabilir. Kanser, tiroit hastalığı ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar kronik kurdeşene yol açabilir.

Kronik kurdeşen tedavisi nasıl yapılır?

Kronik kurdeşen tedavisinde ilk olarak kurdeşen oluşumuna neden olan faktörler araştırılır ve bu unsurların alımı durdurulur. Kurdeşene başka bir sistemik rahatsızlık neden olmuşsa, ilk olarak o rahatsızlık tedavi edilmelidir.

Kronik kurdeşenin yol açtığı şikayetler için antihistaminikler verilir. Hekimin teşhisine göre antihistaminiklerin yanında başka ilaçlar da verilebilir. Kronik kurdeşenin oluşmasına sebebiyet veren aşırı sıcaklık ve kurdeşene neden olan yiyeceklerden uzak durmak gerekir; aksi halde hastalık tekrar edebilir.

Kronik kurdeşen belirtileri olduğunda mutlaka bir hekime gidilmelidir ve verilen ilaçlar, kremler bitene kadar kullanılmalıdır. Hekimin verdiği ilaçlar ve merhemler kurdeşeni tamamen geçirmez fakat rahatsızlığın hafiflemesini sağlar. Hekimin uyguladığı tedavinin sonuç vermemesi halinde kortizonlu ilaçlarla ağızdan tedavi uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kurdeşen Tehlikelimidir

Kurdeşen Tehlikelimidir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kurdeşen Kaç Günde Geçer

Kurdeşen Kaç Günde Geçer

Kurdeşen İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kurdeşen İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kurdeşen Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi