Yüzde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Yüzde Kurdeşen Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Kurdeşen

Yüzde kurdeşen, tarih boyunca insanlarda var olan bir cilt hastalığıdır. Direkt olarak bir deri rahatsızlığı olan bu durum, kesinlikle tedavi gerektiren bir hastalıktır. Özellikle yüzde oluşan kurdeşen, sağlık problemlerinin yanı sıra estetik kaygılara da yol açtığı için mutlaka tedavi edilmelidir.

Genellikle yüz bölgesinde gruplar halinde ortaya çıkarak kabartı ve kızarıklık oluşturur. Bu nedenle gözle görülmemesi veya fark edilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kurdeşen aslında bir deri reaksiyonudur ve bazı özellikleri alerjik reaksiyonlara benzer. Kabarmalar, kızarıklıklar, kaşıntılar ve deri döküntüleri bu duruma eşlik eden belirtilerdir. Birçok kişi yüzde kurdeşen oluşumunu alerjik bir durumla karıştırır. Ancak bu durum, uzman bir doktor tarafından yapılacak testler ve muayeneler sonucu net olarak ortaya çıkarılabilir.

Yüzde kurdeşen oluşumu ciddi dökülmelere yol açar. Bu dökülmeler ardışık olarak gerçekleşir ve hastalık süresince iyileşme göstermez. Bir dökülme iyileşirken hemen ardından yeni dökülmeler meydana gelir. Bu durum, vücudun sürekli olarak çalışmasına ve dolayısıyla kişinin yorgun düşmesine neden olur.

Yüzde Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Yüzde oluşan kurdeşen sorunu tam olarak ortaya çıkana kadar birçok farklı hastalıkla karıştırılabilir. Bu nedenle net bir teşhis için doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir. Ortaya çıkan belirtilere bakarak evde var olan kremleri veya diğer deri ilaçlarını kullanmamanız tavsiye edilir. Eğer aşağıdaki belirtiler sizde de varsa kesinlikle doktorunuza başvurun:
  • Yüzde ve özellikle yanaklarda oluşan soluk kırmızı kabarıklıklar, yüzde kurdeşen hastalığının en erken belirtilerinden biridir. Bu rahatsızlık beraberinde kaşıntılı durumları da ortaya çıkarabilmektedir. Kaşıntılar zamanla artsa bile elinizden geldikçe kaşımamaya çalışın.
  • Yüz bölgesinde oluşan kurdeşen rahatsızlığı kaşıntıların ve kabarıklık durumlarının yanı sıra ciddi bir şekilde yanmaya da neden olabilir. Bu yanmalar için biraz soğuk uygulamalar yapabilirsiniz.
  • İlerlemiş olan kurdeşen rahatsızlıklarında yüzde batma durumları da ortaya çıkabilmektedir. Eğer sizde de yanma ve diğer belirtiler varsa yüzde kurdeşen hastalığından şüphe duyabilirsiniz.
  • Özellikle çocuklarda kurdeşen hastalığının meydana gelmesi durumunda direkt olarak şiddetli ateş ortaya çıkabilir. Bu ateş durumu bazı çocuklarda havale riski nedeniyle çok tehlikeli olabilir.

Yüzde Kurdeşen Hastalığının Görülme Sıklığı

Yüzde kurdeşen hastalığı, toplumda yaygın bir şekilde görülmektedir. İnsanların en az yüzde 10 ila 20'si, yaşamları boyunca en az bir kez yüzde kurdeşen rahatsızlığı yaşar. Bu kişiler en az bir hafta boyunca kurdeşen ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Bazı insanlarda bu durum uzun süreli olabilir; öyle ki yıllarca yüzde kurdeşen sorunu yaşayan kişiler bile vardır.

Yüzde Kurdeşen Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzde oluşan kurdeşen rahatsızlığında uygulanacak tedavi, hastalığın kişide kronik mi yoksa akut mu olduğuna bağlıdır. Akut olarak görülen yüzde kurdeşen rahatsızlığı, kişide en fazla 6 ay kadar sürer. Kronik kurdeşen hastalığında ise bu durum 6 aydan daha fazla sürebilir.

Bu durumlarda kurdeşen tedavisi için öncelikle akut ya da kronik kurdeşenin ortaya çıkmasına neden olan durumlar belirlenir. Bu nedenlere yönelik müdahaleler yapıldıktan sonra, kurdeşen belirtilerinin ortadan kaldırılması için hücre yenilenmesini hızlandırıcı kremler ve ateş düşürücü şuruplar ile tedavi uygulanır. Doğru bir tedavi ile yüzde kurdeşen hastalığı ciddi etkilere neden olmadan ortadan kaldırılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şencan

21 Temmuz 2024 Pazar

Yüzümde kırmızı kabarıklıklar ve kaşıntılar var, acaba yüzde kurdeşen mi yaşıyorum? Bu belirtilerle doktora mı görünmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞencan,

Yüzünde kırmızı kabarıklıklar ve kaşıntı yaşaman rahatsız edici olabilir. Bu belirtiler, kurdeşen (ürtiker) olabileceği gibi başka cilt rahatsızlıklarının da belirtisi olabilir. Kesin bir tanı konulması ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için bir dermatoloğa görünmen en doğru adım olacaktır. Geçmiş olsun dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen Nedir?

Haber Bülteni